November 25, 2009

Kek Coklat Kukus Yummy!


As promised, ni edisi berkongsi resepi kek ceklat kukus. Actually resepi kek kukus nih bersepah2 dlm internet macam2 edisi ade.. So aku nak gak menambah statistik sepahan tu dgn berkongsi resepi kek nih & this is my 2nd attempt (brape byk cobaan daa..) buat kek nih using d same recipe tau.
Yang ni edisi kek coklat kukus Badariah (nama pengasasnye kut - anyway credit to her - superb!!) Ade gak edisi Zaima, Nurul, Markonah..?? Isyh, mcm2 lagi le. Kalau korang nak letak nama sendiri pun bleh tapi akta copyright tanggung sendiri yek kalau kena dakwa nanti harhar.
So utk menambahkan keceriaan disamping plain text yg pasti memboringkan aku bermurah hati menempek gambonye skali.. Bokti tau bokti yg memang aku yg buat (kena caya nih).


Bukan sume bahan ade dlm gambo yek.. Susun letak pun tak kisah, yang kena amik kisah cara2nye. Bahan-bahannye:
2 cwn tepung gandum -- 1 cwn gula pasir -- 1 cwn serbuk koko -- 1 cwn susu pekat manis -- 1 cwn minyak masak (aku guna myk jagung daisy - semestinya pilihan sayaaaaa...) -- 1 cwn air panas -- 2 bijik telor (gred A patutnye tp aku blasah jelah gred ape yg ade dlm peti es) -- 1 sd teh baking powder -- 1 sd teh soda bikarbonat.
Care-carenye.. (kek ni sempoi, takyah pakai mixer pun. kacau godek2 jek - tu yg aku lg suka)
Memula ayak sume yg berunsurkan tepung & serbuk (tepung, koko, baking powder & soda bikarbonat). Pastu in another bowl pukul telur, susu pekat, minyak & gula sampai sebati. Then masukkan bahan yg dah diayak tadi & gaul lagi sampai sebati. Final step tuang air panas.. Kacau lagi sampai rupe camni..


Akhirnya bleh la tuang dlm loyang - jgn penuh sgt coz adunan akan naik bagai dipam-pam. Ready utk dikukus tp jgn lupe cover loyang dgn aluminium foil elak air kukus membanjiri kek! Duration kukus 1 jam yek.. Sila la wat kerja2 umah yg tertangguh dlm pada tu. Nak tido pun bleh. Kalau nak topping & coating (dlm kes aku ni harusss.. takkan nak togel jek utk kek besday) so bleh la start buat agar lebih extra yummy.. 

Senang jek bahan2nye:
1/2 ketul butter (ape2lah, butterfingers pun bleh) -- 1/2 cwn serbuk koko -- 1/2 cwn susu pekat manis (nak lebih pun bleh, ikut tahap kemanisan anda).
Sila campur sume bahan2 tu & masak secara double boil okay.. Kang hangit lak if direct atas api. Lebih kurang camnilah creamynye..


Dah 1 jam, bleh la check kek nak tgk tahap kemasakannya. Kalau adunan tu letak tak banyak memang akan masak on time. Tu sebab jgn letak banyak sgt, adunan tu bleh buat sebijik kek lagi - bergantung pd saiz loyang. Nilah rupenye lepas kukus.. Nampak moist ek? Blum letak coating lagi tuuh...


Setelah letak topping & coating.. Tadaa.. Very d yummy. I loooikeee..




Maka tibalah bab deco deco decooo!! Nak wat aisingnye tuh pun aku wat yg senang2 jek.. Ala bukan nak display lama2 mcm kat kedai tu kan. Yang version aku nih just guna unsalted butter, susu pekat sket & icing sugar. Pukul la sume tu sampai gebus.. Ha yg ni kena guna mixer la kalau tak tercabut tangan tuh cik yah..


Bleh la kaler2 ikut suka ati. Nak deco pun suka atilah. Janji sodaapp.. Aku ni keras kaki & tangan so hantam sajalah hihi.. Ni rupa tekstur dalam kek tuh.


And most importantly.. He is HAPPY and i am SATISFIED =)



So that's a wrap for rancangan masak-masak kali ni... Selamat menchoba!

0 komentar:

 

MzMy Zone Copyright © 2008 Green Scrapbook Diary Designed by SimplyWP | Made free by Scrapbooking Software | Bloggerized by Ipiet Notez