July 16, 2011

Berbantalkan Durian


Hoih hilang akal ke durian jadik bantal?? Berbantalkan lengan la.. Itu dah kes tidur merempat [homeless]. 


Bukan bukan. Tajuk tetap bantal durian. Tapi ia sejenis makanan. Bagi yang belum tahu ia memang wujud. Siap dikomersilkan lagi. Pergi cari di kedai berdekatan. Tapi kat area rumah aku takde, tu sebab gigih membuat sendiri.


Nak memperkukuhkan lagi reason buat benda tu of course la sebab ada durian yang melimpah-ruah. Sejak dua menjak tiga menjak ni hidup kami dilimpahi dengan kemewahan durian. Eceh. Terima kasih kepada pokok-pokok durian di sekeliling rumah MIL yang berdentum-dentam [effect bunyi] menggugurkan buahnye. Isinye wallaweyyy.. Dah jenuh makan begitu saja so yang selebihnya haruslah buat serawa.. Pastu buat pulak jemput-jemput durian.. Err rasenye jemput durian ni tak ramai yang pernah makan kut? Keluarga mertua pun mula-mula aku buat tu diorang macam pelik tak pernah makan. Tapi lepas tu baluuunnnnn haha :D  

..Rindu nak makan jemput doyan yang Mak buat T__T


Tu semua menu harus buat bila ada doyan. Dah jenuh buat pon siap beberapa kali round. Durian dalam fridge ada lagi 1 tupperware. Nak makan sorang jenuh pulak – en.suami tak gemar durian yang dah sejuk dalam fridge. Dia nak yang fresh jek. Ceh berlagak. Mentang-mentang stok ready sokmo :P 

So aku pun mentry la buat bantal durian nih.. Nampak lain sikit ye dak. Boleh lah… Aku rasa benda nih berkonsepkan kuih ketayap tu ha.. Cuma gantikan dengan inti durian. So kalau ada stok durian terlebih tu boleh la try resepinye yek.


Bahan untuk sarung bantal:
250gm tepung gandum
100ml santan + 400ml air
3 biji telur
Secubit garam
Kaler ikut suka.. Kalau tak letak pun takpe, sarung tu memang dah menguning dah. I used green color.

Bahan untuk isi bantal:
Isi doyan yang diracik + whipped cream [daku guna santan pekat je.. ape yang ada kat umah je lah]
Sedikit gula kalau nak lebih maneesss.. [kalau isi durian tu tak berapa manis la]

Kaedahnya blend semua bahan utk sarung, then sila bergelek bersama non-stick pan. Alah mcm buat ketayap gak la. Then masukkan filling doyan+whipped cream/santan tu kat tengah-tengah. Lipat jadi macam bantal empat segi. Kalau nak gulung pun ok, tukar nama jadik bolster la huahua.

Sedap dimakan sejuk - so sila letak dalam fridge. Baru nyaman nak makan.

Susunan bantal.. Macam tak cukup kekabu je ek haha. Hei nama pun 1st trial..

Filling inside.. Sooo durian. Cuma kalernya kurang menyerlah sebab guna isi durian putih.. Nampak pucat sikit.
Isi yang kuning diraja of course la dah masuk perut awal-awal lagi tak sempat nak simpan!

Selamat mencobak! 

P/s. Sesungguhnya sesapa yang tak makan durian tu satu kerugian yang teramat.. Hilang satu nikmat di donia kan kan kan..


2 komentar:

Yanz on 16 July, 2011 21:52 said...

Whoa..meleleh ayaq liuq dah ni yong oiii!!! :)

..: MuZaiY :.. on 17 July, 2011 09:26 said...

haha tangkap leleh ek.. kalau pasai doyan sume pon sodap kan. try jgn x try :)

 

MzMy Zone Copyright © 2008 Green Scrapbook Diary Designed by SimplyWP | Made free by Scrapbooking Software | Bloggerized by Ipiet Notez