August 08, 2011

Crystal Clear


Sejak berpuasa ni nafsu nak buat dessert memang meluap-luap. Antara sebabnye kalau dibeli di bazar tu banyak yang menguciwakan tekakku ini. Anti klimaks betol! Nampak macam nyaman jek, tapi tang rasa hampeh.. Rata-rata diorang tu nak jimat gula. Silap haribulan langsung tak taruk pon! Contoh puding koktel kastard tu ha toksah la dibeli.. Memang tak boleh blah. Harga semangkuk kecik tu makin lama makin naik, tapi kuahnye makin lama makin surut. Tu belum masuk bab rasa lagi. Better buat sendiri, kuah sampai penuh mangkuk pun kau boleh taruk siap hirup lagi dek sedap sesangat. [eh terpuji buatan sendiri pulek ehehe].

So bersempena berweekend nih, dessert kali ni daku buat puding laici kristal. Nama macam mewah jek tapi ingredientnye sangat la miskin murah.
Tak guna saffron pun. [hape kejadahnye wat pudding taruk saffron?].

Puding ni ada 2 layers; basenye tu puding roti and on the top is bebuah laici berendam dalam lautan crystal jelly.. Buahnye aje tau, tiada kaitan dengan sirap/air laici tu. So airnya bolehlah dibuat minuman penghilang dahaga time buka posa.
Nampak tak ada unsur multipurpose disitu? 2 in 1.

Resepinye?

Ground floor: [feeling dalam lif]
4 keping roti
1 tin susu sejat ~selaku ejen rendaman bersama roti
4 biji telur [daku wat 3 je – langkah penjimatan haha]
1 sd besar gula
Esen vanilla

~Blend semua tu sampai halus dan kukus 30min. Tak sampai 30min pun sebenarnye. Then sejukkan. 

Top floor:
1 kotak jelly kristal [I used brand Nona – strawberry flavor]
1 tin laici ~ambil buahnye saje untuk hiasan.

~Masak jelly ikut arahan kat kotak tu. Susun buah laici atas puding roti dan tuang jelly atas gandingan puding dan laici tadi. Sejukkan.

Just imagine those 3 combinations; Puding roti-jelly strawberry-laici.. Bergabung, meletop!! Haha. Sangat nyaman dimakan lepas bertarawikh. Makan time sahur pun ok, puding roti tu kan boleh mengenyangkan.. 


Sekian segmen sharing is caring kali ni, selamat berpuasa dan berbuka! :)

6 komentar:

Anonymous said...

wahhh gua nk cuba beb.. nampak mcm trifle sajer.. beza triffle guna custard.. tp serius gua rase nk gomol2 ajer laici yg timbul tue.. ;p

-gua- kes mls nk login

..: MuZaiY :.. on 09 August, 2011 08:24 said...

haha try jgn x try.. tang jelly tu agak lembik2 sket, kalau lu nak keras taruk agar2 sket kot.. tapi yg lembik2 tu la heaven :)

razila on 09 August, 2011 08:56 said...

beb, yg jelly tue lu pakai yg konnyaku tue eh?? tp roti kt rumah gua ader sekeping ajer lg.. mane nk carik lg 3 keping nie... (T___T)

cik sally on 09 August, 2011 09:05 said...

mantap jaiy, bole terai ni...1 lg aku nk cdgkan resepi..roti lapis daging...mmg sedap aku da try tp x masuk blog..ala2 murtabak singapor tp wat dia senang :)

..: MuZaiY :.. on 09 August, 2011 09:58 said...

beb : konnyaku tu menatang ape? jelly cap nona da.. kotak kecik jek. taruk air air 400ml.

ejak : owh yeke? hmm menarik.. aku tang "senang" tu mmg interested haha :)

cik sally on 11 August, 2011 16:40 said...

try tgk kat blog citarasawan tuk resepi

 

MzMy Zone Copyright © 2008 Green Scrapbook Diary Designed by SimplyWP | Made free by Scrapbooking Software | Bloggerized by Ipiet Notez